Rallylydighet

En intro

Rally er en ny hundesport i Norge som ble offisiell i 2013. Rally er en kombinasjon av lydighetsøvelser, agility og freestyle. Sporten er bygget på glede, samspill og gode holdninger. Kommunikasjon mellom hund og eier er viktig og fører har lov til å rose og småprate til hunden underveis i konkurransen og både gi både kommando og tegn når hunden skal utføre en øvelse. Det som ikke er ønskelig/lov er å korrigere hunden underveis i banen.

Det konkurreres i fire klasser. Alle starter i klasse 1 og går med kobbel på gjennom banen. Banen består av 15-22 skilt og man bruker 2-3 minutter på den. Hvert skilt i banen forteller hvilken øvelse som skal utføres maks en halvmeter fra skiltet. Som i agility er banen ukjent og ny for hver konkurranse. Alle får 10 minutter til å gjøre seg kjent med banen før start.


Lineføring, fri ved foten, sitt, dekk, stå og innkalling er viktige momenter. Mer morsomme øvelser for hunden er å snurre og gå sikk-sakk mellom førers føtter. Det finnes vendinger i all slags variasjoner, utsending til kjegle, hinder, lengdehopp, tunnel og slalåm. Det brukes agilityhinder men høyden/lengden som hundene skal hoppe er betydelig lavere enn i agility. Dette sammen med at man kan hjelpe hundene med både kommando og tegn uten å få poengtrekk og at tiden man er i banen er kort, gjør at rally er en sport som egner seg for alle hunderaser og blandinger. Alle starter med 200 poeng og man blir så trukket poeng etter hvert dersom man gjør noe feil. Gjør man større feil disker man.

Terskelen for å få opprykk i de laveste klassene er oppnåelig for de fleste og variasjonen av raser som nå konkurrerer i eliteklasse om å bli champion er stor! Interessen for sporten har vært eksplosjonsartet. Mange hunder får nå en mer meningsfull hverdag når de får lov å trene på alle de ulike momentene som finnes i rallylydighet. Som i lydighet fører treningen til god kontakt mellom deg og hunden din og en hund som gjør det eieren ber den om er en fryd å leve sammen med.